adsense1

Inilah Alasan Islam Memuliakan Wanita

Sejak Rasulullah SAW lahir ke dunia, wanita sangat dimuliakan kedudukannya di mata Islam, tidak seperti jaman jahiliah dahulu bayi wanita yang lahir harus dibunuh, Masya Allah..Berikut ini kami sampaikan 40 Hadist bagaimana Allah SWT memberikan tempat atau kedudukan wanita baik di mata Allah SWT , suami, anak-anak, dan di hadapan manusia lainnya..
 1. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik dari 70 orang pria yang soleh.
 2. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang senantiasa menangis karena takut pada Allah S.W.T. dan orang yang takut pada Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.
 3. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah.
 4. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak pria. Maka barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya seolah- olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.
 5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.
 6. Barang siapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
 7. Dari Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu dari anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya dari api neraka.
 8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
 10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.
 11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).
 12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap pria?” tanya Aisyah kembali, Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”
 13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dia kehendaki.
 14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).
 15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. menatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.
 16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.
 17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia daripada dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
 18. Apabila telah lahir (anak) lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.
 19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala seperti memerdekakan 70 orang hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah S.W.T.
 20. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orang wali.
 21. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk dari pada 1,000 pria yang jahat.
 22. Rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80 rakaat solat wanita yang tidak hamil.
 23. Wanita yang memberi minum air susu ibu (asi) kepada anaknya daripada badannya (susu badannya sendiri) akan dapat satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.
 24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.
 25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.
 26. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.
 27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.
 28. Wanita yang memerah susu binatang dengan “bismillah” akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.
 29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.
 30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.
 31. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.
 32. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.
 33. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.
 34. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
 35. Jika wanita melayani suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
 36. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempo(2½ thn),maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.
 37. Jika wanita memicit/mijat suami tanpa disuruh akan mendapat pahala 7 tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.
 38. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.
 39. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.
 40. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya yaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.
thanks to :  Nirwan Adhiatma, Teman kampus yang kini bekerja di PT Lintas Arta.

19 comments:

 1. Mbok dikasih riwayat hadits-nya..

  ReplyDelete
  Replies
  1. iya, betul juga mbak -__-", ntar aku tanyain da

   Delete
  2. yup, setuju.. ayoo haditsnya apa niihh, harus jelas niihh, jangan sampe ikut2an nyebarin hadits yang...... *lanjutin sendiri :)

   Delete
 2. semoga saja masih banyak wanita di jaman ini yg mau ta'at akn perintah Alloh s.w.t

  ReplyDelete
 3. Kunci keberhasilan adalah menanamkan kebiasaan sepanjang hidup Anda untuk melakukan hal - hal yang Anda takuti.
  tetap semangat tinggi untuk jalani hari ini ya gan ! ditunggu kunjungannya :D

  ReplyDelete
 4. Dengan kemuliaan2 wanita tsb di atas, itu para feminis yg masih memperjuangkan segala kesetaraan gender lah, emansipasi lah, mesti lebih aware dan belajar lebih detail lagi ttg kedudukan wanita dalam Islam. Sudah demikian mulia, mau disetarakan pula sama lelaki. Enak ajah hehehe.

  ReplyDelete
 5. di luar wacana tentang status hadits2 diatas, pokoknya saya mah sudah cukup puas lah menjadi wanita dan beragama Islam, semoga kedepannya bertambah baik dan para wanita pada umumnya aware bahwa mereka mulia sehingga mereka menjaga diri mereka dari hal2 yg tdk baik :)

  ReplyDelete
 6. Kunci keberhasilan adalah menanamkan kebiasaan sepanjang hidup Anda untuk melakukan hal - hal yang Anda takuti.
  tetap semangat tinggi untuk jalani hari ini ya gan ! ditunggu kunjungannya :D

  ReplyDelete
 7. subhanallah..sungguh begitu banyak kemuliaan wanita dalam Islam :)

  ReplyDelete
 8. T: Lantas, kenapa masyarakat Arab konon katanya menganut Patriarki?
  J: Katanya sih, karena budaya sono, sejak sebelum Islam turun, memang sudah menganut patriarki bos..

  #tanya tanya sendiri, jawab jawab sendiri. Komennya OOT pula.
  >>> semoga gak dibata gan. Kasih cendol juga boleh. Lho???
  :P

  ReplyDelete
 9. Rasanya lebih cocok bila disebut ini bukti Islam memuliakan wanita, bukan alasan :P

  ReplyDelete
 10. wah keren keren

  ReplyDelete
 11. Tidak pernah ada kata terlambat untuk memulai. Begitu juga untuk mengakhiri.

  ReplyDelete
 12. speechless :')
  thanks posannya

  ReplyDelete

have a question, just spill it :D